o kawie

Dobór pomiędzy kawą sypką oraz kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór między herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co jest w środku? W sumie nie wiadomo, powinniśmy opierać się na wiadomości, jaką daje nam producent. Jak w takim razie dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

kawa bezkofeinowa

Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Skutkiem tego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica oraz Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać poprzez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy dowolnym mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
•    Młynka ręcznego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia zdobywamy kawę o różnych wartościach. I tak dla mielenia mechanicznego o wiele lepsze są mieszanki arabica oraz robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się kompletnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem profesjonalnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika powiązana z delikatnością sprawia, że nawet w najwyższym stopniu elitarny gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – walory

Kawa Kona Extra Fancy

Kawa mielona jest fenomenalną opcją, jeżeli nie mamy młynka do kawy ani nie korzystamy z ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na dobrej jakościowo kawie. Wtedy najszybszym sposobem jej uzyskania jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej kompozycji oraz po paru minutach móc rozkoszować się błyskotliwą kawą.
W wyborze odpowiedniej jakościowo kawy, zawsze wspomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odszukać się cała lista składników artykułu i sposób ich wykorzystania. Stale kierujmy się oczywiście zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które w szeregu przypadków może nas zmylić.